Lading av elbil

Stadig flere velger elbil. Vi vet hva som skal til for å sikre effektiv og trygg lading hjemme. Eltera monterer ladestasjoner til alle typer boliger, og alle modeller av elbiler.

Hvis det hadde fantes et VM i elbiler, ville Norge tatt gull. I 2019 ble over 60 000 nullutslippsbiler registrert i landet, noe som tilsvarer en andel på 42,4 prosent av totalsalget (elbil24.no). Popular iteten skyldes en rekke fordeler knyttet til elbiler, men det er én ting du må ha på plass før du kan parkere. Du trenger en god, effektiv og trygg ladestasjon til bilen din.

Ta kontakt for å finne ut mer eller legge inn en bestilling

Elbiler har mange fordeler

Fra politisk hold er det ønsket at så mange som mulig velger elbil. Derfor er det innført en rekke fordeler som kommer elbileiere til gode. Disse gjelder i hvert fall frem til 2021, når de skal vurderes på nytt av myndighetene.

Kjøring i kollektivfelt i de fleste kommuner.

40% firmabilbeskatning.

Fritak/redusert takst på bompasseringer og/eller ferger i mange kommuner.

Ingen engangsavgift eller moms ved kjøp eller leasing.

Gratis bruk av offentlige ladestasjoner i noen kommuner.

Gratis/prisredusert offentlig parkering i mange kommuner.

Ingen trafikkforsikringsavgift.

lader elbil

I tillegg har vi noen tidløse fordeler ved elektriske biler:

Elbiler er miljøvennlige.

Elbiler er billige i drift (strøm koster vesentlig mindre enn bensin og diesel).

Elbiler er mer stillegående i lave hastigheter.

Elbiler har lave servicekostnader (elmotorer har færre bevegelige deler).

Elbiler har lavt tyngdepunkt (på grunn av batteriene under gulvet i kupéen. Dette reduserer risikoen for at bilen velter i en skens/ulykke.

Trygg og effektiv lading med hjemmelader

De fleste som har elbil lader mest hjemme. Derfor trenger du en god ladeløsning i egen garasje/parkeringsplass. Å lade med vanlig stikkontakt er kun tillatt som en midlertidig løsning (eksempelvis hvis du er på besøk hos noen) og selv i disse tilfellene er det påbudt med jordfeilbryter type B og maks 10A på kursen. Dette for å forhindre brannfaren ettersom vanlige stikkontakter ikke er laget for å tåle så høy belastning over lengre tid. Å lade på denne måten gir deg dessuten en maks effekt på 2,5 kW per time, noe som betyr svært lang ladetid.

Velg en fastmontert elbillader

Vi anbefaler derfor på det sterkeste at man monterer en dedikert ladestasjon. Dette vil øke effekten betraktelig, og redusere ladetiden tilsvarende. Veggladere er beregnet for høy belastning over lang tid, og har sin egen kurs. Dette ivaretar sikkerheten på en helt annen måte enn lading med vanlig stikkontakt.

Elbilladere må installeres av en autorisert elektriker. Eltera kan tilby og montere ladere for alle elbilene og hybridbiler på markedet, med alle typer ladekontakter. Avhengig av bilmodell kan hjemmeladerene våre yte helt opp til 22 kW per time. Sammen finner vi den beste ladeoppsettet for deg og din bil.

elbil lader borettslag

Elbillading i borettslag

I takt med at elbilen har blitt mer populær, har det blitt større behov for Det er i hovedsak tre utfordringer knyttet til elbillading i borettslag og sameier:

  1. Kostnader knyttet til utbedring av parkeringsfasiliteter og montering av ladere.
  2. Fakturering av strømforbruket til de som faktisk benytter laderne.
  3. Køstyring: Rettferdig fordeling av ladeeffekt i de tilfellene der strømforbruket overgår kapasiteten til anlegget (mange lader samtidig)

Eltera har bred erfaring med montering av elbilladere også i større skala. Vi kan bistå ved tilrettelegging for elbillading i borettslag og sameier, både når eksisterende parekingsplasser/p-hus skal utbedres, og ved nye byggeprosjekter. Vi har samarbeidspartnere med gode løsninger for fakturering og køstyring.

Ta kontakt med oss dersom ditt borettslag vurderer å tilrettelegge for elbillading.

Smarte ladestasjoner

De mest avanserte ladestasjonene har langt flere funksjoner enn en av/på-knapp. Eksempelvis er det mulig å konfigurere laderen slik at du drar nytte av de varierende strømprisen og lader mest når strømmen er billigst. Strømforbruket og ladenivået på bilen din leser du enkelt av via en app på telefonen din, uansett hvor du måtte befinne deg.